Informații și Beneficii

Tocatura de lemn – o sursa de incalzire!

Tocatura de lemn/rumegusul este o materie prima provenita din prelucrarea lemnului (ateliere de tamplarie,fabrici de mobila…) sau din resturile vegetale agricole(cosmetizarea pomilor fructiferi, curatarea pasunilor…). Rumegusul/tocatura de lemn mai este cunoscuta si sub denumirea de biomasa. Definitia exacta a biomasei este: un material organic, derivat din plante, care este folosit ca și combustibil pentru a crea energie. Energia din biomasă poate furniza o soluție de încălzire la scară casnică, comercială sau agricolă și, de asemenea, furnizează apă caldă. Mai exact, biomasa, ca si orice alt material organic, este rezultatul fotosintezei arborilor. Aceasta are caracteristici ridicate de ardere, care le recomanda ca si combustibili. Cel mai important lucru de la combustia biomasei, este acela ca, in urma unei conduceri corecte a procesului de combustie, se obtine un dioxid de carbon neutru. Deci NU POLUEAZA! Tocatura de lemn mai poate fi rezultat prin maruntire cu diverse utilaje de tocat.

⇣ Este tocatura de lemn o sursa regenerabilă sau nu?

Este tocatura de lemn o sursa regenerabilă sau nu?

Energia regenerabila este energia dintr-o sursă care nu este epuizată atunci când este utilizată si poate fi înlocuită, spre deosebire de ulei sau gaz. Deoarece sistemele de încălzire cu tocatura de lemn/rumegus utilizează materiale naturale, este o soluție de energie regenerabilă.

Ce sunt resursele regenerabile?

Sursa de combustibil este adesea menționată drept energie regenerabilă sau energie alternativă, deoarece este o resursă naturală de energie care poate fi crescută și este o alternativă la combustibilii fosili.

⇣ Beneficii si avantaje

Beneficii si avantaje

Tocatura de lemn este o sursă de energie regenerabilă, accesibilă din punct de vedere economic, utilizată pe scară largă în România ca o alternativă la combustibilii fosili. Consumul anual cu aproximatie estimat de rumegus/tocatura de lemn este urmatorul:

-15 kw – 2.6 t/an – 4.1 t/an

-20kw – 3.5 t/an – 5.5 t/an

-30kw – 5.3 t/an – 7.9 t/an

-40kw – 7.1 t/an – 10.5t/an

-50kw – 8.8t/an – 13.5t/an

-60kw – 14.6t/an-22.9t/an

-80kw – 14.6t/an-22.9t/an

-100kw-21.6t/an-28.9t/an

Consumul este realizat dupa urmatorii factori: gradul de izolare; zona climatica; amplasarea imobilului; gradul de comfort termic; calitatea materialului utilizat; calitatea instalatiei; folosirea centralei inclusiv pentru apa calda menajera; disponibilitatea locatarilor de a gestiona in mod economic consumul.

 

Economisiți peste 50% din costurile pentru încălzire

Oricine este interesat de reducerea facturilor pe termen lung ar trebui să treacă la combustibilul regenerabil si anume tocatura de lemn. Prețurile pentru lemn au fost stabile de ani de zile și sunt în mare măsură independente de prețurile de pe piața mondială pentru petrol și gaze naturale. Contribuția dvs. la protecția climei și a mediului va fi răsplătită. Instalarea unui sistem de încălzire cu tocatura de lemn este subvenționată de guvern. Pentru un exemplu general va rugam sa luati in considerare urmatorul calcul:

 1. Lemne=1500 lei/luna
 2. Timp pierdut de proprietar pentru alimentare-intre 30 si 50 ore pe luna=600 lei/luna
 3. Curatare lunara+timp de achizitie lemne+prelucrare lemne+manevrabilitate=200 lei/luna
 4. Total=2300 lei/luna. Cu unul dintre sistemele noastre inteligente si responsabile, puteti economisi peste 50 % din aceasta suma.

Securitatea aprovizionării în locul blocajelor de aprovizionare

În întreaga Europă există păduri mari, iar în interiorul lor cantitatea disponibilă de combustibil din lemn regenerabil este în continuă creștere. În fiecare an, crește mai mult lemn în pădure decât poate fi folosit. Prin urmare, pe termen lung vor exista cantități suficiente de combustibil regenerabil din lemn. Ca si garanție suplimentară sunt pădurile energetice, cum ar fi salcia și plopul, care cresc în zonele utilizate pentru agricultură.

Protejarea climei

Încălzirea cu resurse regenerabile funcționează neutră din punct de vedere a emisiilor de carbon. Asta înseamnă atunci cand vine vorba de combustie cantitatea de carbon eliberată în atmosferă este egală cu cea absorbită de copac în timpul creșterii sale. Încălzirea cu tocatura de lemn înseamnă protejarea climatului nostru.

⇣ Ce sunt centralele pe bază de tocatura de lemn?

Ce sunt centralele pe bază de tocatura de lemn?

Centralele pe bază de tocatura de lemn (biomasa)sunt destinate să ardă combustibil regenerabil, iar căldura produsă este utilizată pentru a asigura încălzire și apa caldă. Încălzirea pe bază de biomasă reprezintă o modalitate extrem de eficientă de a crea energie.

Poate fi utilizata o centrala pe tocatura de lemn într-o zonă cu aer curat?

Da, centralele pe biomasa casnice, precum și centralele pe biomasa comerciale pot fi utilizate într-o zonă cu aer curat pentru ca nu polueaza!

Tipuri de centrale pe biomasă:

 • Centrale pe tocatura de lemn
 • Centrale pe peleti
 • Centrale pe lemn

Tipuri de sisteme de încălzire cu tocatura de lemn:

 • Complet automatizat
 • Semi-automatizat
 • Peleți
 • Sisteme agricole pe tocatura de lemn
 • Căldură și energie combinată

⇣ Tipuri de combustibili pe baza de biomasă

Tipuri de combustibili pe baza de biomasă

Încălzire economică cu tocatura de lemn, peleti sau lemn.
Sistemul de incalzire cu biomasa TopEnergy poate folosi tocatura de lemn, peleti sau lemn. Combustibilii provin din lemnul pădurilor autohtone sau din culturile de lemn cu rotație scurtă, cum ar fi salcia sau plopul din zonele agricole, care devin din ce în ce mai importante.

Peleții

 

Peleții sunt standardizați, realizați din lemn uscat natural recuperat (rumegus, rasinoase) cu diametrul de la patru la zece milimetri si lungime de la zece la 50 de milimetri. Ei sunt modelați prin presiune mecanică fără utilizarea aditivilor chimici și care utilizează numai substanțe naturale ca liant. Peleții sunt disponibili la kilogram. Acestia sunt combustibili standardizați, uniform, de o calitate consistentă. Avantajele lor se regăsesc și în cantitatea minimă de spațiu de stocare necesară.
Conținutul energetic:
Pelete de 1 kg = 4,8 kWH = 0,48 l ulei de încălzire

Tocatura de lemn

 

Tocatura de lemn este produsa din lemn uscat prin maruntire cu diverse utilaje și este vânduta la metru cub. Chipsurile fine de lemn cu o dimensiune de aproximativ trei centimetri sunt potrivite pentru sistemele de incalzire cu funcționare automată. Tocatura de lemn este cea mai ieftină formă de combustibil lemnos. Alte avantaje sunt furnizarea complet automată și convenabilă de căldură și funcționarea economică a sistemelor de mari dimensiuni.Pentru a dubla puterea energetica a tocaturii de lemn de la 2 kwh/kg pana la 5 kwh/kg, se vor respecta urmatoarele:

-taierea lemnului-din toamna spre iarna

-uscarea lemnului-din primavara pana la mijlocul verii

-tocarea si depozitarea-de la mijlocul verii pana toamna tarziu

-incalzirea-perioada rece a anului

Conținut energetic (tocatura de lemn forestier, conținut de apă 25%):
1 lcm molid = 766 kWh = 76,6 l ulei de încălzire
1 lcm fag = 1,058 kWh = 105,8 l ulei de încălzire

Lemnul

 

Lemnele sunt livrate ca si combustibil cu o lungime de 25, 33 sau 50 cm. Lemnele de foc sunt de obicei vândute la metru cub, iar conținutul de apă nu trebuie să depășească 20%, ceea ce necesită un timp de depozitare de cel puțin doi ani. Avantajele sistemului de încălzire cu lemne sunt costurile reduse ale combustibilului și disponibilitatea regională a materiei prime.
Conținutul energetic:
1 rm molid = 1.350 kWh = 135 l ulei de încălzire
1 rm fag = 1.930 kWh = 193 l ulei de încălzire

Alte tipuri de materie vegetala

⇣ Înlocuirea sistemului de încălzire

Înlocuirea sistemului de încălzire

În mod normal, înlocuirea unui sistem de încălzire urmează întotdeauna același model. Mai întâi, contactați-l pe instalator și informați-l despre cerințele dvs. Împreună veți stabili condițiile și termenele. El va prezenta o ofertă. În cele din urmă, instalatorul vă va dezmembra vechiul sistem de încălzire și va instala unul nou. Întreaga schimbare va dura aproximativ o săptămână.

Când să vă schimbați sistemul de încălzire?

Din punct de vedere economic, depinde de eficiența sistemului dvs. de încălzire. Puteți economisi până la 45% anual prin încălzirea cu rumegus/tocatura de lemn(biomasa). În principiu, recomandăm comutarea sistemului de încălzire în lunile calde. Din punct de vedere ecologic, totuși, trecerea la o sursă de energie regenerabilă este întotdeauna binevenită.

Ce se va întâmpla cu centrala mea veche?

Adresați-vă imediat instalatorului nostru. În majoritatea cazurilor, instalatorul se ocupă de vechiul sistem de incalzire.

Trebuie să schimb hornul? Ce costuri implică?

Nu e mare lucru. În majoritatea cazurilor, instalatorul se ocupă de montaj. O țeavă din oțel de calitate superioară sau din ceramică poate fi introdusă cu ușurință în horn. Acest lucru este necesar pentru a menține coșul uscat.

Cum se transportă tocatura de lemn în camera de depozitare?

Tocatura de lemn va fi transportat pana la domiciliul clientului cu un camion. In functie de cantitatea dorita, ambalarea tocaturii de lemn poate varia de la furnizarea in saci mari de 1 mc(gen bigbag) sau pana la transportarea cu un container de mari dimensiuni, urmand apoi a fi depozitat cu ajutorul unor utilaje agricole(gen tractor cu cupa). Accesul la camion trebuie să aibă o lățime de 3 metri, precum și o înălțime de 4 metri.

Mai este ceva ce trebuie înlocuit?

Aceast lucru este diferit de la caz la caz. Cu toate acestea, indiferent dacă decideți să cumpărați o încălzire pe tocatura de lemn(biomasa) sau un alt sistem de încălzire, trebuie efectuată o verificare a pompelor vechi și a altor componente pentru a asigura o bună funcționalitate a noului sistem.

ro_RORO_RO