Információk és előnyök

Faapríték - fűtési forrás!

A faapríték/fűrészpor fafeldolgozás (asztalosműhelyek, bútorgyárak…) vagy mezőgazdasági növényi maradványok (gyümölcsfák szépítése, legelők tisztítása…) alapanyaga. A fa fűrészpor/apríték biomassza néven is ismert. A biomassza pontos meghatározása: növényi eredetű szerves anyag, amelyet energiatermelésre használnak fel üzemanyagként. A biomassza-energia otthoni, kereskedelmi vagy mezőgazdasági fűtési megoldást, valamint meleg vizet is biztosíthat. Pontosabban, a biomassza, mint bármely más szerves anyag, a fa fotoszintézisének eredménye. Magas égési tulajdonságokkal rendelkezik, ezért tüzelőanyagként ajánlja. A biomassza égetésével az a legfontosabb, hogy az égési folyamat helyes irányítása után semleges szén-dioxid keletkezik. Tehát NEM SZENNYEZZ! A fa aprítása különféle aprítógépekkel is zúzható.

⇣ A fa aprítása megújuló forrás vagy sem?

A fa aprítása megújuló forrás vagy sem?

A megújuló energia olyan forrásból származó energia, amely használat közben nem merül ki, és az olajjal vagy gázzal ellentétben pótolható. Mivel a fa/fűrészporos fűtési rendszerek természetes anyagokat használnak, ez egy megújuló energiaforrás.

Mik azok a megújuló erőforrások?

Az üzemanyag forrást gyakran nevezik megújuló energiának vagy alternatív energiának, mivel ez egy természetes energiaforrás, amely növelhető, és a fosszilis tüzelőanyagok alternatívája.

⇣ Előnyök és hasznok

Előnyök és hasznok

A fa aprítása megújuló energiaforrás, gazdasági szempontból megfizethető, Romániában széles körben alkalmazzák a fosszilis tüzelőanyagok alternatívájaként. A fűrészpor/faapríték becsült éves felhasználása a következő:

-15 kw – 2.6 t/év – 4.1 t/év

-20kw – 3.5 t/év – 5.5 t/év

-30kw – 5.3 t/év – 7.9 t/év

-40kw – 7.1 t/év – 10.5t/év

-50kw – 8.8t/év – 13.5t/év

-60kw – 14.6t/év-22.9t/év

-80kw – 14.6t/év-22.9t/év

-100kw-21.6t/év-28.9t/év

A fogyasztás a következő tényezőkön alapul: szigetelési fok; éghajlati övezet; az épület elhelyezkedése; hőkomfort foka; a felhasznált anyag minősége; beépítési minőség; a kazán használata, beleértve a használati melegvizet is; a bérlők rendelkezésre állása a fogyasztás gazdaságos kezelésére.

 

Takarítson meg több mint 50%-ot a fűtési költségeken

Aki a hosszú távú számlák csökkentésében érdekelt, váltson megújuló tüzelőanyagra, nevezetesen faaprítékra. A faárak évek óta stabilak, és nagymértékben függetlenek az olaj és a gáz világpiaci árától. Az éghajlat- és környezetvédelemhez való hozzájárulását jutalmazzuk. A faaprítékos fűtési rendszer kiépítését a kormány támogatja. Általános példaként vegye figyelembe a következő számítást:

 1. Fa = 1500 lej/hó
 2. A tulajdonos által étkezésre elveszített idő - havi 30 és 50 óra között = 600 lej/hó
 3. Havi takarítás + faanyag beszerzési idő + fafeldolgozás + irányíthatóság = 200 lej / hó
 4. Összesen = 2300 lej / hó. Okos és felelősségteljes rendszereink egyikével ennek az összegnek több mint 50%-át megtakaríthatja.

Szűk keresztmetszetek helyett az ellátás biztonsága

Európa-szerte hatalmas erdők találhatók, amelyeken belül folyamatosan növekszik a rendelkezésre álló megújuló fa tüzelőanyag mennyisége. Minden évben több fa terem az erdőben, mint amennyi felhasználható. Így hosszú távon elegendő mennyiségű megújuló fa tüzelőanyag lesz. További garanciát jelentenek az energiaerdők, például a fűz és a nyár, amelyek a mezőgazdasági területeken nőnek.

Klímavédelem

A megújuló erőforrásokkal történő fűtés semleges a széndioxid kibocsátás szempontjából. Ez azt jelenti, hogy ha égésről van szó, akkor a légkörbe kerülő szén mennyisége megegyezik azzal, amit a fa növekedése során elnyelt. A faaprítás éghajlatunk védelmét jelenti.

⇣ Mik azok a faaprító üzemek?

Mik azok a faaprító üzemek?

A faaprító üzemek (biomassza) megújuló tüzelőanyag elégetésére szolgálnak, a megtermelt hőt fűtésre és melegvíz előállítására használják fel. A biomassza fűtés az energiatermelés rendkívül hatékony módja.

Használható a faaprító kazán tiszta területen?

Igen, a hazai biomassza erőművek, valamint a kereskedelmi biomassza erőművek használhatók tiszta levegőjű területen, mert nem szennyeznek!

A biomassza erőművek típusai:

 • Faaprító üzemek
 • Pellet erőművek
 • Faerőművek

A faapríték fűtési rendszerek típusai:

 • Teljesen automatizált
 • Félautomata
 • Pellet
 • Mezőgazdasági rendszerek faaprítékon
 • Hő és energia kombinált

⇣ A biomassza tüzelőanyagok fajtái

A biomassza tüzelőanyagok fajtái

Gazdaságos fűtés faaprítékkal, pellettel vagy fával.
A TopEnergy biomassza fűtési rendszer faforgácsot, pelletet vagy fát használhat. Az üzemanyagok őshonos erdei fából vagy rövid vetésforgójú fanövényekből, például mezőgazdasági területekről származó fűzből vagy nyárból származnak, amelyek egyre fontosabbá válnak.

PELLET

 

A pellet szabványosított, újrahasznosított természetes száraz fából (fűrészpor, puhafa), négy-tíz milliméter átmérőjű és tíz-50 milliméter hosszúságú. Mechanikai nyomással formázzák kémiai adalékok használata nélkül, és csak természetes anyagokat használnak kötőanyagként. A pellet kilogrammonként kapható. Ezek egységesen szabványosított, egyenletes minőségű üzemanyagok. Előnyeik a minimális tárhelyigényben is megtalálhatók.
Energiatartalom:
1 kg pellet = 4,8 kWH = 0,48 l fűtőolaj

FAAPRITÉK

 

A faaprítógép zúzott fából készül különféle gépekkel és köbméterenként kerül értékesítésre. A körülbelül három centiméteres finom faforgács alkalmas automata működésű fűtési rendszerekhez. A faaprítás a legolcsóbb fa tüzelőanyag. További előnyök a teljesen automatikus és kényelmes hőellátás, valamint a nagy rendszerek gazdaságos üzemeltetése A faapríték energiateljesítményének megduplázásához 2 kwh/kg-ról 5 kwh/kg-ra a következőket kell betartani:

-favágás - ősztől télig

-fa szárítás-tavasztól nyár közepéig

-vágás és tárolás-nyár közepétől késő őszig

-fűtés-hideg időszak az évben

Energiatartalom (erdei faapríték, víztartalom 25%):
1 lcm luc = 766 kWh = 76,6 l fűtőolaj
1 lcm bükk = 1058 kWh = 105,8 l fűtőolaj

FA

 

A fát 25, 33 vagy 50 cm hosszúságú tüzelőanyagként szállítjuk. A tűzifát általában köbméterenként értékesítik, a víztartalom nem haladhatja meg a 20%-ot, amihez legalább két év tárolási idő szükséges. A fafűtési rendszer előnyei az alacsony tüzelőanyag-költségek és az alapanyagok regionális elérhetősége.
Energiatartalom:
1 rm luc = 1350 kWh = 135 l fűtőolaj
1 rm bükk = 1930 kWh = 193 l fűtőolaj

Egyéb növényi anyagok

⇣ Fűtési rendszer cseréje

Fűtési rendszer cseréje

Általában a fűtési rendszer cseréje mindig ugyanazt a mintát követi. Először vegye fel a kapcsolatot a telepítővel, és tájékoztassa igényeiről, majd közösen határozza meg a feltételeket és a határidőket. Ajánlatot fog tenni. Végül a szerelő leszereli a régi fűtési rendszert, és újat épít be. A teljes változás körülbelül egy hetet vesz igénybe.

Mikor érdemes fűtési rendszert cserélni?

Gazdasági szempontból ez függ az Ön fűtési rendszerének hatásfokától. Fűrészporral/faaprítékkal (biomassza) történő fűtéssel akár 45%-ot is megtakaríthat évente. Elvileg javasoljuk a fűtési rendszer átállítását a melegebb hónapokra. Ökológiai szempontból azonban a megújuló energiaforrásra való átállás mindig üdvözlendő.

Mi lesz a régi kazánommal?

Azonnal lépjen kapcsolatba szerelőnkkel. A legtöbb esetben a szerelő gondoskodik a régi fűtési rendszerről.

Ki kell cserélni a kéményt? Milyen költségekkel jár?

Ez nem egy nagy dolog. A legtöbb esetben a telepítő gondoskodik a telepítésről. A kéménybe könnyen beilleszthető egy kiváló minőségű acél vagy kerámia cső. Ez azért szükséges, hogy a kosár szárazon maradjon.

Hogyan szállítsunk faforgácsot a tárolóhelyiségben?

A faaprítékot kamionnal szállítjuk a megrendelő házához. A faaprító kiszerelése a kívánt mennyiségtől függően változhat az 1 köbméteres nagy zsákokban (például bigbag-ben) szállítotttól vagy a nagykonténeres szállítástól, majd a mezőgazdasági gépekkel (pl. traktorral) történő tárolástól. csésze). A teherautóhoz való hozzáférésének 3 méter szélesnek és 4 méter magasnak kell lennie.

Van még valami, amit cserélni kell?

Ez esetenként eltérő. Mindazonáltal, akár faaprító (biomassza) vagy más fűtési rendszer vásárlása mellett dönt, ellenőriznie kell a régi szivattyúkat és egyéb alkatrészeket, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az új rendszer megfelelően működik.

hu_HUHU