Fosil sau regenerabil?

In acest articol vom discuta putin despre alegerea sistemelor de incalzire si diferenta dintre un combustibil fosil si unul regenerabil.  De la inceputul timpurilor, padurile au oferit oamenilor un habitat natural, material de constructie dar si energie pentru incalzire. Padurile pot fi definite usor ca si niste bariere impotriva schimbarilor climatice. Disparitia acestora este un lucru nesanatos asupra Terrei.

 

Stocarea carbonului

Fiind adevarate depozite de stocare, arborii preiau carbonul din atmosfera, il stocheaza, iar in schimb elimina particule de oxigen atat de necesare pentru supravietuire. Acest proces se numeste fotosinteza. 1 metru cub de lemne poate stoca pana la 1 tona de dioxid de carbon si poate incalzi pana la 15 000 de litri de apa. O data cazut la pamant, lemnul din padure este mai apoi transformat in combustibil pentru incalzire, cum ar fi tocatura de lemn https://www.topenergy.ro. Dupa procesul de ardere si incalzire ale caselor, emisiile de carbon sunt din nou absorbite de arbori pentru a relua procesul de fotosinteza. Sistemele de incalzire cu tocatura de lemn emana tot atatea particule de carbon de cat are nevoie un copac pe perioada cresterii sale. Ciclul este complet.

Combustibili fosili

Pe de alta parte, combustibilii fosili, cum ar fi carbunii, petrolul prelucrat in rafinarii si transformat in combustibil sau gazele naturale, sunt extrase din scoarta terestra. Nefiind o resursa regenerabila, la un moment dat toate acestea vor disparea… Arderea acestor combustibili, emana mai mult carbon decat pot prelua padurile in mod normal, directionand restul de particule in atmosfera. In modul acesta apare poluarea si o data cu ea si schimbarile climatice. Combustibilii fosili sunt factorul principal al incalzirii globale.

Protejarea naturii

Folosind derivatele din lemn pentru incalzire, contribuim la protejarea naturii. Totul depinde de gestionarea corecta a padurilor. De exemplu, mobilierul din lemn este mult mai sanatos decat cele din materiale plastice sau feroase.  Avantajul este depozitarea particulelor de carbon in componenta lemnului.

Folosind circa 40 de metri cubi pentru construirea unei case, 100 de tone de particule de carbon vor fi stocate anual. Este exact ca si cum ai alege sa nu iti mai conduci autoturismul timp de 50 de ani. La sfarsitul vietii unei astfel de case, lemnul din structura acestuia va fi din nou transformat in combustibil pentru incalzire.

  Stiati ca:

Pretul tocaturii de lemn este cel mai mic la nivel global? Sa va arat acum care este costul producerii a 100 de kW/h in functie de fiecare combustibil:

  • tocatura de lemn – 25 kg/h x 0.33 RON/kg = 8.25 RON
  • peleti – 27.30 kg/h x 0.85 RON/kg = 23 RON
  • pompa de caldura – 100 kW/h x 0.25 RON/kW = 25 RON
  • combustibil M – 10 kg/h x 3.20 RON/kg = 32 RON
  • GPL – 8.60 kg/h x 4 RON/kg = 34.40 RON
  • electric – 100 kW/h x 0.50 RON/kW = 50 RON 

  Concluzia

Va las sa meditati acum la cele mentionate mai sus. Apoi va intreb: ce sistem de incalzire veti alege acum? Combustibilul va fi fosil sau regenerabil?

www.topenergy.ro