Ventiloconvectoarele : Ce sunt? https://www.topenergy.ro

Ventiloconvectoarele sunt instalatii speciale pentru climatizarea incaperilor, care asigura o functionare silentioasa si durabila, cu consum redus de energie, atat vara cat si iarna.
Pentru incalzirea si racirea spatiilor, ventiloconvectoarele utilizeaza apa ca agent termic. Datorita functiilor de racire si incalzire, ventiloconvectoarele asigura un nivel de confort ridicat, oferind incaperilor atat avantaje economice cat si estetice.

Ventiloconvectoarele se pot monta: 

-in pardosea  

-pe perete

-pe tavan

Ventiloconvectoarele se pot utiliza impreuna cu centrale termice pe tocatura de lemn/biomasa,cu pompe de caldura sau centrale de apartament. 

Pentru incalzirea si racirea spatiilor, acestea utilizeaza apa ca agent termic. Datorita functiilor de racire si incalzire, ele asigura un nivel de confort ridicat. Ofera incaperilor atat avantaje economice cat si estetice.

In mod simplist – ventiloconvectorul poate fi asimilat unui calorifer caruia i s-a atasat un ventilator. El se pune intr-un circuit de incalzire si are marele avantaj ca realizeaza climatizarea incaperii mult mai repede, prin acel curent de aer pus in miscare de ventilator. 

In functie de anotimp, prin ventiloconvector poate circula agent termic cald sau rece.
In perioada de vara, cand ar raci, trebuie sa i se asigure o scurgere ptr condens, similar aparatelor de aer conditionat conventionale.
Ca si costuri – sunt mai mari , dar se amortizeaza mai repede daca este folosit combinat iarna/vara

Cum functioneaza?

Este un sistem folosit mult in trecut, mai ales in sistemele cu circulatie naturala termosifon. Aceste sisteme nu aveau pompa iar diametrul tevilor erau mari, 4-6 toli cu o investitie costisitoare. Circuitele monoteava serie se folosesc si in zilele noastre, impreuna cu pompe de circulatie.

La acest sistem agentul termic strabate fiecare radiator si revine in circuitul de incalzire cu o temperatura mai scazuta. Dupa ce a strabatut primul radiator, agentul termic cu temperatura mai mica intra in urmatorul radiator, se raceste si apoi intra si mai rece in urmatorul pana la ultimul radiator legat in serie.

Aceasta scadere progresiva a agentului termic de-a lungul circuitului de incalzire este o problema a sistemului mono-teava si trebuie tinut cont de ea la proiectare. Este necesar ca dimensiunile radiatoarelor sa fie marite progresiv in special cele mai indepartate de cazan. De asemenea, datorita inserierii radiatoarelor pierderile hidraulice de sarcina sunt ceva mai mari ducand astfel la o limitare mai stricta a lungimii circuitului.

www.topenergy.ro